Bu formu göndermeden önce Gizlilik Politikası'nı okuduğunuzu ve kişisel verilerinizin sizinle iletişim kurulması için kullanılmasını kabul ediyor musunuz?

     

    Kabul ediyorum

     

    Randevu Alın

    Formu doldurarak randevu talebi yapabilirsiniz. Sizleri en kısa sürede arayarak, randevu tarihinizi teyit ediyor olacağız.

    Dilerseniz randevu almak için bizi arayabilirsiniz:
    (0312) 447 12 03
    (0532) 557 12 03

    Dilerseniz randevu almak için e-posta gönderebilirsiniz:
    gurdil@gmail.com

    İçimde Çatışan İki Ses

    4 yıl ago · · 3 comments

    İçimde Çatışan İki Ses

    İnsanlar bilinen tüm kişilik özelliklerini bünyelerinde taşıma potansiyeliyle dünyaya gelirler. Ancak zamanla aile, öğretmen, arkadaş gibi toplumsal çevrelerin onayladığı bazı özellikleri ön plana çıkartırken, kabul görmeyen özellikleri sahiplenmemeyi öğrenirler. Başka bir deyişle, birey kendine yakıştırmadığı, olumsuz, zararlı veya tehlikeli bulduğu bazı özellikleri kendine yabancılaştırabilir ve bunları fark etmeme, inkâr etme veya başkalarına yansıtma yoluna gidebilir. Bu durum kişilik özelliklerinin kutuplaşması olarak bilinir.

    Bireyin beğenmeyip kendine yabancılaştırdığı özelliklerini kullanamaması onun, çevresel koşullara uygun olarak ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamasını engeller. Çünkü kendi ihtiyaçlarını reddederek her zaman için çevrenin uygun gördüklerini ön plânda tutması onun diğer insanlar tarafından onay görmesini sağlasa da kendi ihtiyaçlarının geri plana itilmesiyle sonuçlanır. Bu durum bireyin içsel çatışmalar yaşamasına yol açar ve yaşamından tat almasının önüne geçer.

    Bazen insanlar belli bir özelliğe ait kutuplardan birine takılıp kalabilirler. Bunun nedeni, belli bir kendilik imajına saplanıp kalmak ve kişiliğin bu imaja uymayan diğer yönlerini sahiplenmemektir. Örneğin, katı bir şekilde “kibar” olması gerektiğine inanan biri, “kaba” olarak değerlendirdiği diğer tüm özelikleri reddedebilir ve kibar olmak uğruna kimseye “hayır” dememeye başlayabilir. Dünyaya böyle tek bir kutuptan bakan biri değişik koşulların gerekliliklerine göre tepki verebileceği farklı seçenekleri göremez. Kim olduğunu reddedip enerjisini gerçekte olmadığı başka biri olmaya harcar. Bu da onun kendisiyle ve çevresiyle iyi temaslar kurmasını engelleyerek hayatını tam anlamıyla yaşayamamasına yol açar.

    Kendiliğin bazı kısımlarının görmezden gelinmesi veya sahiplenilmemesi içsel çatışmaların yaşanmasına neden olur. Kişiliğin farkında olunan baskın tarafı ile reddedilip geri plana itilen tarafı arasında yaşanan bu çatışma, bireyin enerjisinin boşa harcanması anlamına gelir. Çünkü reddedilen kutbu farkındalığın dışında tutmak için ne kadar enerji harcanırsa harcansın, sahiplenilmeyen bu özellik, görünüşte kazanmış olan kutbu bir şekilde sabote eder ve beklenmedik yollarla açığa çıkar. Yani, kendimize yakıştıramadığımız ve reddettiğimiz özelliklerimiz hiçbir zaman yok olmaz ve bilinçaltımızda örtük bir şekilde varlığını sürdürür. Saklı tuttuğumuz bu tür özelliklerimizi açığa çıkarmaktan kaçındığımız için bu taraflarımızı kullanıp geliştirme olanağından da yoksun kalmış oluruz. Bu nedenle, reddedip geliştirmediğimiz bu taraflarımız ilkel bir düzeyde kalır ve uygun olmayan durumlarda, uygun olmayan biçimlerde açığa çıkma tehlikesi taşır. Örneğin, her zaman için öfkesini baskı altından tutması gerektiğini öğrenen birisi öfkelenen tarafının hiçbir zaman açığa çıkıp gelişmesine izin vermediği için hangi durumlarda, kimlere karşı ve ne miktarda öfke ifadesinde bulunacağını öğrenemeyip günün birinde abartılı bir öfke patlamasıyla kendisine veya çevresindekilere zarar verebilir.

    Bireyin o anki ihtiyaçlarına ve çevresel koşullara uygun olarak, herhangi bir kişilik özelliğinin farklı iki kutbundan birini seçebilme özgürlüğüne sahip olması için, her iki tarafını da çok iyi tanıyor ve kullanabiliyor olması gerekir. Belli bir kutupta yer alan özelliğini tanımayan ve o özelliğe göre davranmayı bilmeyen birisi, gerektiğinde söz konusu özelliğini etkili bir şekilde devreye sokamaz. Örneğin, boyun eğici olmayı kendisine yakıştırmadığı için reddeden bir bireyin bu özelliği gelişmeden kalır. Bunun sonucunda, bireyin patronu gibi bir otorite figürü karşısında boyun eğmesini gerektiren bir durum olduğunda bunun nasıl yapılacağını bilmemesi, patronuna isyan ederek işten kovulmasına ya da gerekli gereksiz her şeye boyun eğerek ezilmesine neden olabilir. Bazen de birey, bir kişilik boyutu üzerindeki iki kutup arasında denge sağlayamadığı için devamlı olarak bir kutuptan diğerine keskin geçişler yapabilir. Örneğin para harcamak ve tutumlu olmak arasında ılımlı geçişler yapamadığı için bir dönem aşırı savurgan davranırken, bir dönem hiç para harcamamaya yönelebilir.

    Eğer birey kişiliğinin tüm yönlerine kulak verebilirse, bu yönleri oluşturan özelliklerin hepsini kendi bütünlüğüne dâhil edebilir. Böylece reddettiği tarafları üzerinde baskılayıcı yöntemler kullanmasına da gerek kalmaz. Gerek gördüğü durumlarda her iki kutuptan birine göre davranmayı seçebilme özgürlüğünün farkına varan birey, enerjisini bu kutuplardan birini bastırmaya harcamak zorunda kalmaz. Dolayısıyla terapi sürecinde bireyin tüm kutuplarını fark edip kişiliğin içinde bütünleştirmesi ve kullanılabilir hale getirmesi amaçlanır.

    Tags: , , , , , , , , , , Categories: Hayata Dair İpuçları

    Dr. Gökce Gürdil Birinci

    Dr. Gökce Gürdil Birinci

    Dr. Gökce Gürdil 2019 yılı itibariyle Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır. Türk Psikologlar Derneği‘ne üye olan Dr. Gökce Gürdil Birinci, aynı zamanda Geştalt Terapi Derneği‘nin yönetim kurulunda yer almaktadır.

    3 Yorumlar

    • Faruk dedi ki:

      Aleksitimi olarak adlandırılan şeyin içerisindeyim ne yapmam lazım

      • Dr. Gökce Gürdil Birinci dedi ki:

        Aleksitimi kişinin kendi duygularını tanımasında ve açıklamasındaki zorluklara işaret eden bir durumdur. Bu durumda duygusal farkındalığınızı geliştirmeye yönelik bir psikoterapi sürecinden yararlanabilir; bu terapi sürecinde kendi duygularınızı tanımak ve bu duygularınızın işaret ettiği ihtiyaçlarınız konusunda farkındalık geliştirmek konularında yarar sağlayabilirsiniz. Ayrıca duygularınızı tanımlama konusundaki engellerinizin de neler olduğunu anlayıp bu engelleri kaldırma şansı elde edebilirsiniz.

    • Ebrar karakus dedi ki:

      Anksiyeti olduğumu düşünüyorum ama emin değilim çok garipim içimde 2 tane ses var biri ben biri başkası gibi onunla konuşuyorum ama icimden tabi kafayi yemek üzereyim yaşadığım bir örnek

      Icimdeki diğer ses: bunu yapman zararli olabilir

      Benim kendi icsesim: ama bilmiyorum yapmamaliyim değilmi

      İçimdeki diğer ses:evet yapma

      Bu sadece bir ornek daha ileri seviyede seylerde yasiyorum bunun haricinde strees olunca biriyle konusurken elim titriyor ayrica surekli yanliz kaldigim caresiz bir inleme cikiyor ağzımdan ardindan agliyorum ne yasiyorum bilmiyorm kimseyede anlatamıyorum belki suan gormezsiniz ama yinede yazmak birazda rahatlatti

    Bir yanıt yazın