Stres çevreyle ilişkimizde karşılaştığımız zorlayıcı durumlarda bir tepki vermemiz, bir uyum yapmamız veya bir çözüm bulmamız gerektiğinde yaşadığımız doğal bir zorlanma, sıkıntı halidir.
Çağımızda genellikle iş yaşamı, kişilerarası ilişkiler, okul veya aile ortamı, şehir yaşantısının getirdiği karmaşa ve telaş gibi durumlar yoğun stres yaratabilmektedir. Günlük yaşantımızda bir miktar stres yaşam amaçlarımız konusunda motive olmamızı kolaylaştırarak harekete geçirici bir güç sağlayabilir. Fakat bu stres düzeyi çok yoğunlaştığında birey için zorlayıcı bir hale gelerek profesyonel destek almayı gerektirebilir.
Stres, karşılaştığımız herhangi bir durumda kendi varoluş biçimimizle, sahip olduğumuz donanımlarla, ihtiyaçlarımızla ve isteklerimizle çevrenin koşulları arasında bir uyumsuzluk olduğuna işaret eder. Bu durum, başa çıkmamız gereken bir şeyler olduğu; kendimizde, çevremizde veya çevreyle ilişkimizde bir şeyleri değiştirmemiz gerektiği anlamına gelir. Bu değişimleri gerçekleştirmek için donanımlarımıza ne kadar güveniyorsak stresimizi o kadar iyi yönetebiliriz.
Ancak bu konudaki donanımlarımızı ne kadar yetersiz bulursak yaşadığımız stres düzeyi de o kadar fazla olacaktır. Stres yönetimi konusunda danışmanlık sürecinde bireyin stres yaşadığı durum karşısındaki yaşantıları ve durumun gereklilikleri iyice anlaşılmaya çalışılır. Bireyin bu gereklilikler konusunda ne gibi donanımlara sahip olduğu, hangi yönlerini güçlendirmesi ve önceliklerini nasıl sıralaması gerektiği, başa çıkmayı zorlaştıran içsel veya dışsal engellerin neler olduğu, şimdiye kadar verdiği tepkiler dışında daha iyi hissettirecek ne gibi davranış seçenekleri olduğu gibi konular üzerinde durulur. Amaç bireyin stresinin onun ihtiyaçlarını karşılamaya hizmet edecek şekilde yönlendirilmesidir.