Ortaya konulan belli bir ürünün diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilmesine bağlı kaygılarla karakterize olan performans kaygısı (performans anksiyetesi), bireyin gerçek potansiyelini açığa çıkarmasını engelleyen ve duygusal ya da fiziksel birçok probleme neden olan bir yakınmadır. Bu kaygı özellikle öğrencileri, sahne sanatçılarını, iş yaşamında kalabalık gruplara hitap etmesi gereken bireyleri veya hedef baskısı yüksek mesleklerde çalışanları etkilemektedir.
Bazı durumlarda performans kaygısı yaşayanların yakınmaları, akademik veya mesleki kariyerlerini sonlandırma tehlikesi taşıyacak kadar ciddi düzeylere çıkabilmektedir. Özellikle sınav kaygısı, eğitim ortamlarında başarı düzeyini düşüren en önemli etkenler arasında sayılmaktadır.
Sınav kaygısı yaşayan birçok öğrenci bu kaygıyla yüzleşmemek için ders çalışmayı ertelemekte ve bu nedenle sınavda başarısızlık yaşamaktadır. Ayrıca iş yaşamında performans veya sunum kaygısı yaşayan bazı bireylerin bu kaygıdan kaçınmak için alkol kullanımı, telefonla veya televizyonla aşırı miktarda zaman geçirme gibi yöntemlere baş vurarak sosyal veya aile hayatlarında sıkıntılar yaşadıkları bilinmektedir. Danışmanlık sürecinde performans kaygısının danışan için taşıdığı anlamı keşfetmeye odaklanılır. Böylece söz konusu kaygının altında yatan ihtiyaçların karşılanmasının ve yeni davranış biçimlerinin keşfedilmesinin önü açılabilir. Böylece danışan artık kendi değişim yollarını bulup uygulayabilecek duruma gelir.