Romantik ilişkiler bireyin hayatında hem en çok doyum ve mutluluk veren hem da bireyi en çok strese sokan ilişki alanlarından biridir. Yakın ve anlamlı bir romantik ilişki içinde bulunmak birey için çok önemli bir ihtiyaç olmasına rağmen genellikle çatışmaların en yoğun yaşandığı ilişkiler de bunlardır. Bu çatışmaların nedeni genellikle bireylerin kendi ailelerinden öğrendikleri ilişki modellerinin dışına çıkamamalarıdır.
Aileden öğrenilen ilişki modeli hem partner seçimine hem de ilişki içindeki davranış biçimlerine önemli ölçüde etki eder. Bu nedenle ilişkilerin yoluna konulabilmesi için bireyin kendi ilişki tarzını tanıması ve hem kendinin hem de partnerinin ihtiyaçlarına uygun şekilde gözden geçirebilmesi gerekmektedir.
Danışmanlık süreci bireye bu açıdan yardımcı olabileceği gibi ayrılık süreciyle başa çıkma konusunda da yardımcı olabilir. Romantik ilişkilerin bitimi bazen bireler için travmatik bir etki yaratabilir; tıpkı ölüm gibi bireyi bir yas sürecine sokabilir. Bu yas döneminin uygun şekilde tamamlanması ve başa çıkma donanımlarının geliştirilmesinde danışmanlık sürecinin büyük yardımı dokunur. Bazı durumlarda ise sağlıklı olmayan ilişkilerin bitirilememesi birey için bir problem haline gelir. Kendisine ne kadar zarar verse de ne kadar mutsuz ve sıkıntılı olsa da birey içinde bulunduğu ilişkiyi bitiremez ve zarar görmeye devam eder.
İlişkilerin taraflar için besleyici değil de zarar verici hale geldiği böylesi durumlarda ilişkiyi sürdürmek yerine bitirmek daha sağlıklı olabilir. Danışmanlık süreci bireye bu konuda da yardımcı olabilir. İlişki içinde yaşadığı olumsuz duyguları fark etmesi, bu duyguların işaret ettiği ihtiyaçlarını keşfedip sahiplenmesi, sahip çıktığı bu ihtiyaçları için enerjisini toplayıp harekete geçmesi konusunda danışmanlık süreci bireye önemli ölçüde katkı sağlar.