Çağımız dünyasında birçok kişi günlük yaşam işlevlerini sürdürürken motivasyon eksikliğinden yakınmakta, işlerini yürütürken dikkatlerini toparlayamadıklarını veya uzun süre sürdüremediklerini belirtmektedir.
Bazı durumlarda telefon veya ekran bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı gibi durumlar da bu tabloya eşlik edebilir. Bu gibi durumlar genellikle bireyin odaklanmaya çalıştığı işi engelleyen başka meselelerin varlığından kaynaklanmaktadır. Bireyin karşılanmadan kalmış olan ihtiyaçları bir sonraki adıma geçmeyi engellediği için birey yeni bir işe başlamaya hazır hale gelemeyebilir.
Enerjinin ve dolayısıyla dikkatin önemli bir kısmı karşılanmadan kalmış olan ihtiyaçta kalır. Bazen de kişi kendisini motive edecek gerçek ihtiyacının farkında değildir. Bazı durumlarda ise birey harekete geçerse başına geleceklerden endişelenebilir ve endişelendiği konularda başa çıkma kapasitelerine güvenemiyor olabilir. Tüm bu süreçler bireyin odaklanma problemleri yaşamasına, dikkatini sürdürememesine veya motivasyon kaybı yaşamasına yol açabilir.
Danışmanlık sürecinde bireyin dikkat ve motivasyon problemleri yaşamasına yol açan endişeleri, karşılanmadan kalmış ihtiyaçları ve içsel çatışmaları konusunda farkındalık geliştirmesi amaçlanır.
Bu farkındalık yoluyla keşfedilen ihtiyaçların uygun şekilde sıralanıp karşılanması sayesinde bireyin kendi tercihleri doğrultusunda dikkatini odaklayıp sürdürmesi mümkün hale gelebilir.